DİSCUS

Diskus ph 5.50 – 7.50 arasında, genel sertliği yu-muşak olan, 28°C – 32°C ısıdaki suları seven, asıl habitatı Amazon nehrinin durgun, ılık ve temiz su kolları olan bir cichlid türüdür.
JAPON BALIĞI

Bir çoğumuzun akvaryum hobisine ilk başlangıcı bu balıklarla olur.
KILIÇ

İnce uzun balıklardır. Erkeklerde kılıç şeklinde kuyruk uzantısı bulunur. Çeşitli renklerde ırklar üretilmesine rağmen halen en tanınmışları kırmızı renklileridir.enellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek diğerlerini ezerek hükmeder. Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadığı sürece ya bir tek ya da saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için en az 4 kılıçkuyruk erkeği bulundurulması önerilir.
PLATY

Plati balıkları, özellikle akvaryum hobisine yeni başlangıç yapan akvaristler için oldukça ideal bir seçimdir. Ortalama olarak yetişkin bir plati 4-6 cm boyuna sahiptir. Barışçıl yapısı sayesinde canlı doğuranlar arasında karma bir şekilde beslenebilir.
SU KAPLUMBAĞASI

Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol yeşilli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir, bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur. Cinsiyetler kolayca ayırt edilebilir. Dişiler erkeklere göre daha uzun ve ağırdır.
BETA

En güzel akvaryum balıklarından olan tül kuyruklu betaların doğada Güney Doğu Asya'da yaşayan vahşi örnekleri kısa yüzgeçli ve mat renklidirler. Bu vahşi betalarda da üreme veya bir rakibe boy gösterme zamanlarında mat renklerin parlak kırmızıyla mavinin tonlarına dönüştüğü gözlenir.
KEDİ BALIĞI

Kedi balığı, köpek balığı ailesine ait bir tür olarak bilinmektedir. Sahip olduğu ağız yapısı ve kedi bıyığına benzeyen ağzındaki dokungaçları nedeniyle bu adı almıştır.
TELESKOP BALIĞI

Teleskop balıklarının bu ismi almasının sebebi gözlerinin şeklidir. Gözleri baloncuk şeklinde vücudunun iki yanında çıkıntılı haldedir. Gözlerinin bu durumu teleskop balıklarının özel ilgiye ihtiyaç duymasına neden olmaktadır. Aşırı ışık hayvanlarınızın strese girmesine neden olabilir. Teleskop balıklarının arka yüzgeçleri ise tek veya ikili olabilmektedir. En fazla görülen renkleri siyah olsa da turuncu veya alacalı renkleri de bulunmaktadır.
LEPİSTES

Lepistes balıkları, hem gösterişli ve barışçıl yapıda olmaları hem de kolay üremelerinden dolayı, akvaristlerin gönüllerinde ayrı bir yer edinmiştir, ayrıca bir çok akvaristin hobiye ilk başlarken tercih ettiği balık türü arasında yer alır.
Lepistes balıkları, canlı doğurur ve yumurta dökmez. Yavrularının büyümesi ve gelişmesi oldukça kolaydır. Akvaryumlarda genellikle tek tür olarak beslenmesi tavsiye edilir
MOLLY

MELEK

Akvaryumların üst, orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte kayalardaki bitkilerden oluşan yosunları da iştahla tüketir.
ÇÖPÇÜ

Melek balıkları, orta tecrübedeki akvaristler için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Gösterişli bir balık olduğundan dolayı akvaryumunza renk katacaktır. Oldukça farklı renk ve vücut formlarında birbirinden güzel melek balıkları bulunmaktadır. İyi bir şekilde beslenmesi ve yeterli akvaryum koşullarına sahip olduğu takdirde hızlı bir şekilde gelişim gösterebilirler.
Akvaryum hobisine başlayan hemen herkes ülkemizde 'çöpçü' diye anılan Corydoras kedibalıklarını akvaryumlarında tutmuşlardır. Çöpçülerin vücutlarını pul yerine sert plakalar kaplar.
VATOZ

ORANDA

Oranda Japon Balığı, Aslanbaş ve Veiltail Japon Balıklarının malzemesi ile elde edilmiştir. Sıcaklık değişikliklerine ve bakteriyel hastalıklara karşı hassas bir balık olduğu için yeni başlayanlara tavsiye edilmez. Aslanbaşta olduğ gibi özel dokulu bir başa sahiptir.
VELİFERYA

Molly'nin çok yakın akrabası olan bu balık, aslında irice bir cins molly'dir. Bazı özellikleri ile molly'lerden ayrılır.
Anavatanı Orta Amerika'nın tatlı ve yarı tuzlu suları olan velifera, ırmakların denize döküldüğü yerlerde yaşadıkları için tuzlu suya da adapte olmuşlardır. Bu yüzden bulundukları akvaryumun suyuna 10 litreye 2-3 çay kaşığı tuz (kaya tuzu) atmak gerekir.
Yaşadığı yer Amazon Nehri'dir. Ülkemizde bu balık cüce vatoz olarak bilinir. Boyutlarının küçük olması ve kolay üremesi nedeniyle çoğu akvaristin ve üreticinin vazgeçilmez balıklarından olmayı başarmıştır.
CHALLENGER

Akvaryumda yaşatılması tavsiye edilen bir tür değildir. Az ışıklandırılmış akvaryumlarda doğal hareketlerini sergileyebilir.
TETRA

Amazon Nehri'nin Peru taraflarındaki kollarında yaşayan bu balıklar, 7 cm. boya ulaşabilirler. Karma akvaryumlar için ideal balıklardır. Yumurtalarını ince yapraklı bitkilerin arasına bırakırlar.